Summa sidvisningar

torsdag 22 oktober 2015

Dagens lektion, 22 oktober 2015, och inför nästa gång!

Tumbagymnasium
Torsdag 22 oktober 2015

Hej ungdomar!

Tack alla ni sex fina ungdomar som var närvarande under dagens lektion. Tillsammans hade vi en mycket bra lektion och jag är helt på det säkra att ni lärde er en hel del.

Ni sex arbetade i tre grupper:
1.     Tim & Jesper
2.     Edvin & Mathias (Kevin tillkommer)
3.     Fredrik & Gustav

Varje grupp hade en ekonom att arbeta med. Under 45 minuter lyssnade ni på ett radioprogram om er respektive ekonom och ni försökte sammanfatta det ni hade hört. Programmen var:

Grupp 1: Adam Smith, moralen och girigheten

Grupp 2: Karl Marx och arbetets värde

Grupp 3: Keynes – Kapitalismens räddare?

Och Kevin som var borta idag får tillhöra grupp 2 och får lyssna på programmet om Karl Marx (länken ovan) och anteckna det mest väsentliga i programmet.

Och ni kommer läxan till torsdag 12 november. Individer i varje grupp läser texter som hör till gruppen, försöker förstå och sammanfatta det hela i form av ett Power-Point-dokument! Ta gärna hjälp av sammanfattningar ni har från ljudprogrammen ni lyssnade på under dagens lektion.

Grupp 1:

Grupp 2:

Grupp 3:


Ha det så bra.
Trevligt lov
Vi ses,

Nader Sani

torsdag 15 oktober 2015

Otroligt men sant!

Tumbagymnasium
torsdag 15 oktober 2015

Hej igen!

Och vi börjar med full kraft!

Läs gärna den korta artikeln vars länk finns här nedan:
http://www.dn.se/ekonomi/en-procent-ager-halften-av-allt/?utm_source=facebook&utm_medium=page&utm_campaign=dn

mvh
Nader Sani

Om ekonomi! (PowerPoint)

Tumbagymnasium
Torsdag 15 oktober 2015

Hej igen ungdomar!

Och här kommer materialet som jag lovade er:

Ha det så bra.
Vi ses,

Nader Sani

Dagens lektion 15 oktober 2015

Tumbagymnasium
Torsdag 15 oktober 2015

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har det bra!

Nu är vi igång med kursen ”Samhällskunskap 2”!

Tack alla ni fem som var med under dagens lektion och jag hoppas och tror att vi kommer att ha mycket bra tillsammans. Det kommer att bli en bra kurs och vi kommer att lära oss en hel del under kursen.

Idag var vi och hämtade läroboken ”Forum” och vi samtalade en del om oss själva, ämnet samhällskunskap och kursen och vi kom överens om en modell för vårt fortsatta arbete.

Än så länge har vi en position (torsdagar 13:40 – 15:10) på schemat men jag hoppas och tror att vi ska få ytterligare en position på schemat.

Till nästa gång ska ni läsa sidorna 169 till och med 173 i grundboken.

Jag kommer även att skicka till er ett Power-Point-dokument som ni ska kunna ladda hem och ta er genom.

Ha det så bra.
Vi ses,

Nader Sani

Skolverkets anvisningar om ämnet "Samhällskunskap 2"

Samhällskunskap 2, 100 poäng

Centralt innehåll

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
·         Nationalekonomiska teoriers framväxt och genomslagskraft utifrån historiska villkor och motsättningar, till exempel merkantilism, ekonomisk liberalism, marxism, keynesianism och monetarism. Frågor om tillväxt, makt, inflytande, ett hållbart samhälle, miljö och resursfördelning i relation till de ekonomiska teorierna.
·         Det nutida samhällets politiska utveckling utifrån historiska ideologiska villkor, till exempel mänskliga rättigheter, nationalism, kolonialism och jämställdhet, i relation till maktfördelning och ekonomiska villkor. Frågor om aktörens handlingsfrihet kontra strukturella villkor.
·         Tematisk fördjupning i samhällsfrågor.
·         Tillämpning av samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder i arbetet med komplexa samhällsfrågor.
·         Källkritisk granskning, tolkning och värdering av information från olika medier och källor i arbetet med komplexa samhällsfrågor. Källhänvisning enligt vanliga system.
·         Muntlig och skriftlig presentation i olika former och med olika tekniker som är vanliga inom området, till exempel debatter, debattartiklar, rapporter och essäer.

Kunskapskrav

Betyget E
Eleven kan översiktligt redogöra för några centrala teorier och översiktligt diskutera deras styrkor och svagheter. Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för hur teorierna påverkar nutidens ekonomiska, politiska och sociala förhållanden samt hur dessa förhållanden kan förstås utifrån teorierna.
Eleven kan analysera komplexa samhällsfrågor och identifiera orsaker och konsekvenser. I analysen använder eleven med viss säkerhet samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder. Eleven diskuterar översiktligt orsakerna samt politiska, ekonomiska och sociala konsekvenser av olika lösningar på samhällsfrågor. Eleven kan ge enkla argument för sina ståndpunkter och värderar med enklaomdömen andras ståndpunkter.
I arbetet med samhällsfrågor kan eleven med viss säkerhet söka, granska och tolka information från olika källor, göra adekvata källhänvisningar samt göra enklareflektioner om källornas relevans och trovärdighet. Eleven kan, med viss säkerhet och på ett strukturerat sätt, uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer.

Betyget D
Betyget D innebär att kunskapskraven för E och till övervägande del för C är uppfyllda.

Betyget C
Eleven kan utförligt redogöra för några centrala teorier och utförligt diskutera deras styrkor och svagheter. Dessutom kan eleven utförligt redogöra för hur teorierna påverkar nutidens ekonomiska, politiska och sociala förhållanden samt hur dessa förhållanden kan förstås utifrån teorierna.
Eleven kan analysera komplexa samhällsfrågor och identifiera orsaker och konsekvenser. I analysen använder eleven med viss säkerhet samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder samt värderar dem med enkla omdömen. Eleven diskuterar utförligt orsakerna samt politiska, ekonomiska och sociala konsekvenser av olika lösningar på samhällsfrågor. Eleven kan ge välgrundade argument för sina ståndpunkter och värderar med enkla omdömen andras ståndpunkter.
I arbetet med samhällsfrågor kan eleven med viss säkerhet söka, granska och tolka information från olika källor, göra adekvata källhänvisningar samt göra välgrundade reflektioner om källornas relevans och trovärdighet utifrån syftet. Eleven kan, med viss säkerhet och på ett strukturerat sätt, uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer samt formulera sig självständigt i förhållande till källorna.

Betyget B
Betyget B innebär att kunskapskraven för C och till övervägande del för A är uppfyllda.

Betyget A
Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för några centrala teorier och utförligt och nyanserat diskutera deras styrkor och svagheter. Dessutom kan eleven utförligt och nyanserat redogöra för hur teorierna påverkar nutidens ekonomiska, politiska och sociala förhållanden samt hur dessa förhållanden kan förstås utifrån teorierna.
Eleven kan analysera komplexa samhällsfrågor och identifiera orsaker och konsekvenser. I analysen använder eleven med säkerhet samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder samt värderar dem med nyanserade omdömen. Eleven diskuterar utförligt och nyanserat orsakerna samt politiska, ekonomiska och sociala konsekvenser av olika lösningar på samhällsfrågor. Eleven kan ge välgrundade och nyanserade argument för sina ståndpunkter och värderar med nyanserade omdömen andras ståndpunkter.
I arbetet med samhällsfrågor kan eleven med säkerhet söka, granska och tolka information från olika källor, göra adekvata källhänvisningar samt göra välgrundade och nyanserade reflektioner om källornas relevans och trovärdighet utifrån syftet. Eleven kan, med säkerhet och på ett strukturerat sätt, uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer samt formulera sig självständigt i förhållande till källorna.



Vi börjar!

Tumbagymnasium
torsdag 15 oktober 2015

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har det fint!

Med detta enkla inlägg sätter jag igång vår blogg. Ni kommer att få möjlighet att gå med i bloggen under morgondagen. Bloggen skall ge oss möjlighet att kommunicera med varandra på ett bättre och stabilare sätt.

Ni kan komma med era eventuella förslag direkt på bloggen.

Vill ni ta kontakt med mig? Då kan ni använda dig av följande uppgifter:
Telefonnummer: 070-754 83 14

Ha det gott!

Nader